ဒါက Shat Jam လုိ႔ ေခၚတဲ့ကခ်င္ရိုးရာဒံေပါက္ထမင္းနယ္ပါ။
မိတ္ေဆြမ်ားကို ဒီေန႔ေတာ႔ အထူးအဆန္းေလးျဖစ္ေအာင္ Shat Jam လို႔ေခၚတဲ့ ကခ်င္ရိုးရာ ဒံေပါက္ထမင္းနယ္ေလး လုပ္ေကြ်းလိုက္ပါတယ္။ ဒီ Shat Jam ထမင္းနယ္ဟာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ကခ်င္လူမ်ိဳးေတြအတြက္ အထူး ျမတ္နိုးဖြယ္ ရိုးရာ အစားအစာတစ္ခု ျဖစ္တယ္။ ဒီထဲမွာ ထည္႔ရတဲ့ အစာပလာေတြကလည္း မ်ားတယ္ေလ။ ဒါေၾကာင္႔ သိပ္မလုပ္စားျဖစ္ဘူး။ အခုေတာ႔ ျမစ္ၾကီးနားက သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ ကၽြန္ေတာ္ကို စိတ္ေကာက္ေနလို႔ စိတ္ေကာက္ေျပေအာင္ Shat Jam လုိ႔ ေခၚတဲ့ ကခ်င္ရိုးရာ ဒံေပါက္ထမင္းနယ္ လုပ္ေကၽြးဖို႔ စိတ္ကူးရျပီး လုပ္ျဖစ္သြားတာပါ။ မိတ္ေဆြတို႔လည္း ျမည္းၾကည္႔ေနာ္။ ေအာ္ဒါနဲ႔ ေျပာျပအံုးမယ္ သူက ဆရာမလို႔ေခၚတာ မႀကိဳတ္ဘူးေနာ...သြားမေခၚမိေစနဲ႔။ နာမည္ေလးက Seng Mun လို႔ေခၚတယ္။ အကယ္၍ သူမနဲ႔ ေတြ႔ျဖစ္မယ္ဆို စကားေလး ပါးလိုက္ပါရေစ..... ဓာတ္ပံုနဲ႔စာကို လက္ခံရွိတဲ့ အတြက္ အတိုင္းမသိ ဝမ္းသာမိေၾကာင္း၊ စာေရးပို႔တိုင္း က်န္းမားေရး ဂရုစိုက္ဖို႔ အၿမဲ အသိေပး စိတ္ပူေပးတဲ့ အေၾကာင္း ေနာက္ၿပီ သူမအတြက္ Shat Jam လို႔ေခၚတဲ့ ကခ်င္ရိုးရာ ဒံေပါက္ထမင္းနယ္ ပို႔ထားတဲ့ အေၾကာင္း ေျပာေပးပါေနာ္...
"Shat Jam" ျပဳလုပ္နည္းအဆင္႔ဆင့္ေနာ္
လုပ္အပ္တဲ့ပစၥည္းေတြ။
၁. ၾကက္သား၊ အမဲသား(သို႔) ၀က္သား တစ္မ်ိဳးမ်ိဳး။
၂. ဆန္ (ဂ်ပ္စမင္းဆန္(သို႔)ဘတ္စမာတီဆန္) ဆန္ေပ်ာ႔ေကာင္းေကာင္းဆိုရတယ္။
၃. ၾကက္သြန္နီ၊ ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ဆား၊ ၾကက္သားမွုန္႔၊ သၾကားအနည္းငယ္၊ ဆီ၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ ငံျပာရည္။
၄. မိွုကပ္ေျခာက္၊ မွ်စ္ခ်ဥ္ခ်ိဳ ႏွင္႔ အျခားအေမႊးအၾကိဳင္အရြက္၊ ဥပမာ ပင္စိမ္း၊ ဖက္ဖယ္။ မရွိကမထည္႔လဲရတယ္။
ကဲ႔ စလိုက္ၾကရေအာင္။
ပထမဆံုး ဆန္ကိုေရေဆးျပီး ေပါင္းအိုးျဖင့္သင့္မယ္.. မိမိလိုအပ္သေလာက္ ေပါင္းထားေပးပါ။ ျဖစ္ႏုိင္ရင္ ေကာက္ညွင္းေပါင္းသလို ဆန္ကိုေပါင္းရပါမယ္။
ကၽြန္ေတာ္က ၾကက္သားနဲ႔ လုပ္တာပါ။ ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီးျပဳတ္မဲ့အိုးထဲထည္႔တယ္။ ဆား၊သၾကား၊ ၾကက္သားမွုန္႔အနည္းငယ္၊ ဂ်င္းကို ဒါးျပားရိုက္ထည္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ဥကို ဒါးျပားရိုက္ထည့္ၿပီး ေရအနည္းငယ္ထည္႔တယ္။ ျပီးေတာ႔ ရခန္းေအာင္ခ်က္လိုက္တယ္။ေရခန္းလွ်င္ ၾကက္သားကိုဆယ္ယူျပီး လက္ျဖင္႔ အသားေခ်ာင္းေလးေတြျဖစ္ေအာင္ မြလိုက္တယ္။
ဒါက မွိဳကပ္ေျခာက္ပါ။ သစ္ပင္ေတြေပၚမွာပဲေပါက္ပါတယ္။ ဒါကေတာ႔ ကခ်င္ရိုးရာထမင္းနယ္အတြက္ မပါမျဖစ္တဲ့ အရာေပါ႔။ ဒါကိုေရစိမ္လိုက္ရင္ ပြလာမယ္။ ျပီးရင္ ေရးေဆးျပီး ဆီအနည္းငယ္နဲ႔ ေျခာက္ေျခာက္ေလး ေၾကာ္ထားမယ္။ ေၾကာ္တဲ့အခ်ိန္ ဆားထည္႔ပါမယ္။
ဒါကမ်ွစ္ခ်ဥ္ကိုပါးပါးလွီးျပီး ေျခာက္ေျခာက္ေလး ေၾကာ္ထားတာပါ။ ဒီဘက္ကေတာ႔ ၾကက္သြန္နီး ပါးပါးလွီးျပီး ေၾကာ္ထားတာပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုပါ နုတ္နုတ္စဥ္းျပီး ဆီသပ္ထားပါမယ္။
ကခ်င္ထမင္းနယ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ အစာပလာေတြကို စံုေအာင္ျပင္ဆင္ထားျပီးပါျပီ။ အရြက္ေတြက မစံုလို႔ ရွိတာေလးနဲ႔ပဲ ျပင္ဆင္ထားတာပါဗ်ာ။ ကဲ....အခုေတာ႔ ထမင္းနယ္ေတာ႔မယ္။ ထမင္းကို ေပါင္းအိုးထဲကေန နယ္မဲ့အိုးထဲထည္႔ပါ။ ၿပီးရင္ ျပင္ဆင္ထားတဲ့ အစာပလာေတြကို လိုသလိုထည္႔္။ ၾကက္သားမွုန္႔ကို ထပ္ထည္႔္။ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ကိုပါ ဆီေလးနဲ႔ထည္႔ေနာ္။ အေပါ႔အငံျမည္းၾကည္႔။ ၿပီးရင္ ပန္းကန္လံုးထဲကို နယ္ထားတဲ့ထမင္းေတြ သြပ္ထည္႔ပါ။ ျပီးရင္ေတာ႔ ကိုယ္စားမဲ့ ပန္းကန္ျပားေပၚ ေမာက္ထည္႔လိုက္ပါ။ ျပီးရင္ သခြားသီး၊ ၾကက္သြန္မိတ္တို႔ိကိုပါတင္ေပးပါ။ Shat Jam နဲ႔တြဲစားဖို႔ ၾကက္သားဟင္းရည္ကိုပါ ျပင္ဆင္ထားမယ္။ Kimchi (သို႔) သခြားသီးသုပ္ထားမယ္။ ကဲ....အားလံုးျပင္ဆင္ျပီးသြားပါျပီရွင္.... ေအာ္မွားသြားလို႔ အားလံုးျပင္ဆင္ ၿပီးသြားပါၿပီဗ်ား....။
ကဲ..ရပါျပီ..Shat Jam ေနာ္ ။ အႏွံ႔ေမႊးၾကိဳင္ျပီး အဟာရျပည္႔၀တဲ့ ကခ်င္ဒံေပါက္ထမင္းနယ္ပါဗ်ား။ ကဲ.....စားဖို႔ အဆင္သင္႔ပဲ။ ထိုင္စားသြားၾကပါဗ်ား...။ လိုက္ပြဲလည္း ထပ္လုပ္ေပးမယ္.. အ၀ဆြဲသြားၾကပါေနာ္။ ဒါကေတာ႔ အခ်ိဳပြဲေနာ္။
ကိုယ္တိုင္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ JDonuts မုန္႔ေတြပါ။
ကဲ..အမ်ားၾကီးပဲ ထပ္စားေနာ္။ အိမ္အတြက္ ပါဆယ္ပါ ဆြဲခြင္႔ျပဳတယ္။ စာေနရင္နဲ႔ သီခ်င္း နားေထာက္ႏိုင္ေအာင္ သီခ်င္း ေအးေအးေလးပါ ပို႔ထားေပးတယ္ေနာ..... သီခ်င္းေခါင္းစဥ္ေလးက Wonderful tonight တဲ့ Eric Clapton ဆိုထားတာပါ....
သူငယ္ခ်င္းစိတ္ဆိုးေျပမယ္လို႔ ေမွ်ာ္လင့္ရင္း..... D.H.N
0 comments:
Post a Comment